Om Klar til Indkøb
Klar til Indkøb er Forbrugerrådets Tænks undervisningsmaterialer til faget madkundskab i grundskolen og ungdomsuddannelser.
Indkøb i supermarkedet eller på nettet bliver ofte glemt, når børn lærer om mad og madlavning. Men det kræver viden og øvelse at kunne tage kritisk stilling til varerne i supermarkedet, at vælge gode kvalitetsråvarer og at undgå at falde for supermarkedets salgsmetoder.
Forbrugerrådet Tænks projekt Klar til Indkøb satte fokus på netop indkøbssituationen og på at klæde fremtidens forbrugere – børnene - på til at kunne træffe gode valg for dem selv, når de både nu og i fremtiden køber ind. Projektet har kørt fra 2020-2022 og er støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug.
Klar til Indkøb har fokus på tre temaer:
- Råvarekendskab: Friske, kvalitetsråvarer er en forudsætning for at lave dejlig, sund og velsmagende mad. Køber du frugt og grønt i sæson, er de typisk også billigere og friskere.
- Madspild: Når du smider mad ud, smider du også penge ud. En god måde at undgå madspild, er at have et godt basislager. Så kan du altid lave mad med hvad du har og behøver ikke købe en masse hver gang, som potentielt ender som madspild.
- Bæredygtighed: Vælger du madvarer, der tager hensyn til klima, miljø, natur og dyr, er du med til at tage ansvar for den verden, vi lever i.
Undervisningsmateriale til brug i madkundskab
Klar til Indkøb skal nå børnene der, hvor de er: I skolen. Derfor har vi i samarbejde med madkundskabslærer, forfatter og Ph.d. Helle Brønnum Carlsen udviklet et undervisningsforløb til brug i valgfaget madkundskab i grundskolen.
Indkøb i supermarkedet er også omdrejningspunktet for en håndfuld supplerende digitale materialer, som Rikke Falkenberg Kofoed fra LegmedIT har udviklet til Klar til Indkøb. Udover indkøb, kommer disse materialer også rundt om opbygning af basislager, sæsonens råvarer og madspild.
Materialerne er målrettet madkundskab i grundskolen – både det obligatoriske fag og valgfaget og enkelte materialer kan også bruges på ungdomsuddannelser.
Der er både digitale materialer og printbare analoge materialer, så det både kan bruges i klasseundervisning i madkundskabslokalet og hjemme hos den enkelte elev.
Undervisningsmaterialerne er gratis, og de er også at finde på Meebook, som er en portal med undervisningsmaterialer, som en stor del af landets kommuner bruger.
Undersøgelser om børn og forældres indkøbsvaner
Løbende har vi de sidste tre år lavet undersøgelser om børn og deres forældres indkøbsvaner, madvalg og syn på bæredygtighed.